SEO invullen

Een pagina optimaliseren met de SEO plugin van Yoast

De plug-in van Yoast helpt jou bij het optimaliseren van een pagina voor een bepaald zoekwoord. Deze plug-in heb ik voor je geïnstalleerd. Je bent zelf verantwoordelijk voor het invullen van de SEO. Als je dit niet doet zal je website minder goed gevonden worden door google en dus ook door mogelijke bezoekers van je website. Wil je meer weten over SEO kijk dan hier.

Onderaan een artikel of pagina vind je de SEO tool:

Klik eerst op snippet bewerken. Er vouwt nu een scherm uit met invulopties. 

SEO titel invullen

De tekst die je hier invult zie je in de google zoek resultaten boven je url staan. Het is dus belangrijk dat hier bij elke pagina een goed stukje tekst staat, wat weergeeft wat er op de betreffende pagina te vinden is aan informatie. Maak de tekst niet te lang, dan wordt de zin niet meer weergegeven. Je ziet dan .... en de groene balk wordt oranje.

In de nieuwste versie van de plugin is hier iets gewijzigd: standaard staan er nu een aantal opties in de SEO-titel balk, in ovale paarse knoppen. Als je niets doet dan staat er dus standaard in jouw SEO titel de titel van je artikel, van je pagina, een scheidingsteken en de titel van je website. Je kunt deze blokken verwijderen (backspace), je kunt ze van plaats wisselen (selecteren, CRL X en vervolgens weer plakken ( CTRL V) waar je hem hebben wilt. 

Het is wel aan te raden er een regel tekst bij te plaatsen. Zonder tekst aanvulling wordt de balk ook niet groen maar blijft hij oranje. Ik heb het bijvoorbeeld zo gedaan:

 

 Slug invullen

De slug is de tekst die je ziet achter de schuine streep (slash) in de url. In het voorbeeld dus https://www.graphx66.nl/.... Standaard staat hier de titel van de pagina. Dus in https://www.graphx66.nl/contact/ is contact de slug. 

In bepaalde gevallen kun je ervoor kiezen om je slug een andere naam te geven. Omdat dit niet mijn expertise is verwijs ik je hiervoor naar online informatie.

Meta omschrijving

De tekst in de meta-omschrijving staat in de google zoekresultaten onder de url. Ook hier is een maximum aantal letters toegestaan. Zorg dat je hier een samenvatting plaatst van wat er op de pagina staat, in andere woorden. Geen kopie dus! En zorg dat het een goed leesbare zin is met in ieder geval een aantal zoekwoorden erin verwerkt. Een lastige klus. Wil je meer weten kijk hier.

Cornerstone content

Een verhaal apart. Welke pagina('s) of berichten geven het beste weer waar jouw website voor staat. Lees hier meer informatie over dit onderwerp.

Analyse

Nog verder naar onder op de pagina vind je de analyse tool. Yoast helpt je hier met het invullen. De plugin geeft aan wat goed is, wat verbeterd kan worden en waar problemen zitten. 

Een voorbeeld.

Bij verbeteringen staat het volgende genoemd:
De SEO-paginatitel bevat het focus-trefwoord, maar dat staat niet aan het begin. Probeer het naar voren te halen.

Dit is de SEO-titel zoals die staat ingevuld: Hèt adres in Oss voor Grafisch Ontwerp en Websites. Als ik dit wijzig in Grafisch ontwerp en websites voor starters in Oss dan is het wél goed. Beginnen met het woord grafisch is dus wat Yoast een goed idee vind.

Het is lastig om alles goed in te vullen. Denk goed na over je teksten, benoem de belangrijkste zoekwoorden en schrijf goede zinnen. Dan ben je al een heel eind.